Respirable crystalline silica: The Nordic Expert Group for Criteria Documentation of Health Risks from Chemicals and the Dutch Expert Committee on Occupational Safety - Boers, Daisy (Arbete och Hälsa, 2024)
Kristallin kiseldioxid är ett mineral som är vanligt förekommande i flertalet bergarter, sand och jord. De vanligaste formerna är kvarts, kristobalit och tridymit. När kristallin kiseldioxid skärs eller krossas bildas damm som innehåller partiklar av respirabel kristallin kiseldioxid (respirable crystalline silica, RCS). Vid inandning når RCS djupt ner i lungorna och kan orsaka sjukdomar som silikos och lungcancer. Den holländska expertkommittén för arbetarskydd (Dutch Expert Committee on Occupational Safety, DECOS) och den nordiska expertgruppen för kriteriedokument om kemiska hälsorisker (NEG) har utvärderat hälsoriskerna och beräknat cancerrisknivåer för yrkesmässig exponering för RCS. Utvärderingen genomfördes på begäran av det nederländska social- och arbetsministeriet och arbetsmiljömyndigheterna i Danmark, Finland, Norge och Sverige. DECOS och NEG ger vetenskapligt baserade råd för att skydda arbetstagare mot potentiellt skadliga effekter av kemiska ämnen som de kan exponeras för i sitt arbete. Kommittéerna bedömer ämnenas toxiska egenskaper och hälsoeffekter och ger rekommendationer om hälsobaserade yrkeshygieniska gränsvärden.