En enahanda snarare än brokig historia: Josefsberättelsen i modern, evangelikal litteratur - Tiemeyer, Lena-Sofia (HYBRID – mellan akademi, kyrka & samhälle, 2025)
Artikeln analyserar framställningar av Josefs maskulinitet med fokus på 1 Mos 39, i dialog med modern exegetik och klassisk rabbinsk litteratur, och granskar fem nordamerikanska evangelikala romaner (1979–2023). Studien visar att Bibelns ambivalens – inklusive queera drag och möjliga läsningar av Josef som utsatt för sexuellt våld – utvecklas och problematiseras i judiska traditioner men i stor utsträckning neutraliseras i evangelikal fiktion. Romanerna prioriterar budskapsorienterad bibeltrogenhet, heteronormativ och binär maskulinitet samt idealiserad, nästan otraumatiserad helighet, med marginella diakrona förändringar. Slutsatsen ifrågasätter genrens formativa effekter och efterlyser läsningar som återger Josefs ”regnbågsskimrande” komplexitet. Så stärks också bibeltextens mångtydighet och kritiska potential.