En evangelikal politisk teologi i ett kulturkristet samhälle - Wenell, Fredrik (HYBRID – mellan akademi, kyrka & samhälle, 2025)
Artikeln undersöker hur svensk evangelikalism formulerar en samhällsröst i en postkristen kontext, med fokus på Svenska Evangeliska Alli-ansen (SEA) och Apologia. Genom en teologisk och diskursanalytisk läsning vi-sar författaren att båda aktörerna, trots olika strategier, tenderar att reproducera en teologi för en förlorad majoritetsposition. Artikeln argumenterar för att detta leder till ett apologetiskt och kulturellt defensivt förhållningssätt som missar möjligheten till en mer kritisk och kontextkänslig teologi. Med inspiration från en diasporateologisk hållning föreslås i stället att svensk evangelikalism bör omfatta sin marginaliserade position i det sekulära samhället, inte som förlust utan som utgångspunkt för en ny missionsförståelse. I stället för att återerövra offentligheten bör den evangelikala rösten formas i dialog, ödmjukhet och självreflektion. Artikeln bidrar därmed till utvecklingen av en politisk teologi som tar sin utgångspunkt i kyrkans främlingskap i världen snarare än i en ambition att återupprätta kulturellt inflytande.