Psykologiseringen av svenska stridspiloter: Idrottspsykologi i svensk försvarsforskning - Bertilsson, Fredrik (Idrott, historia och samhälle, 2026)
Under kalla kriget genomsyrades både idrott och vetenskap av tidens politiska spänningar. I såväl liberala demokratier som auktoritära regimer har det funnits en långvarig tradition att lyfta fram sambanden mellan idrott, träning och militär förmåga. Det svenska totalförsvaret utgör i detta sammanhang ett intressant fall med tanke på dess samhälleliga och politiska betydelse, kopplingarna mellan militären och idrotten, och den omfattande satsningen på vetenskap och forskning. Tillämpningen av sport- och idrottsvetenskap inom svensk försvarsforskning har dock i stor utsträckning förblivit outforskad. Den här artikeln belyser användningen av idrottspsykologi inom det svenska totalförsvaret med fokus på ”psykologiseringen” av svenska stridspiloter i slutet av 1970-talet. I artikeln undersöks diskussionerna kring, och försök att tillämpa, idrottspsykologisk kunskap kring mental träning – inklusive avslappning, meditation och hypnos – för att förbättra piloternas träning och resultat. Fokus ligger på Försvarets forskningsanstalt (FOA) och den humanvetenskapliga avdelningen där Lars-Eric Uneståhls metoder diskuterades och användes. Uneståhl medverkade även själv i arbetet.