A source within a source? : Using personal names as source material in the sagas of Icelanders - Bollig, Solveig (Kulturella Perspektiv – Svensk etnologisk tidskrift, 2022)
Islänningasagorna innehåller en stor mängd personnamn av både historisk och fiktiv karaktär. Personnamn fungerar både som identifierare för individer men väcker också associationer som överskuggar namnets lexikala eller identifierande betydelse, såsom kulturella eller sociala associationer som ålder, etnicitet och ideologi. I den här artikeln behandlas personnamn som en källa inom en källa. Även användningen av litterär onomastik och socioonomastik på Islänningasagorna evalueras genom att analysera den svårfångade skillnaden mellan ”islänningar” och ”norrmän” i sagorna. Den onomastiska analysen baseras på sju tåtar och utforskar skillnaderna i personnamn hos isländska och norska individer. Utifrån den onomastiska datan som samlats in drar artikeln slutsatsen att det finns vissa regionala skillnader i namngivning som är synliga i Islänningasagorna och att sagaförfattarna antingen hade autentiskt onomastiskt material till hands eller att de försökte efterlikna autentiska personnamn.