Langage et idéologie: réflexions sur quelques tendances du français actuel - Bord, Christophe (Moderna Språk, 1990)
Christophe Bord, från Toulouse, har studerat och undervisat vid olika europeiska universitet. Han har nordisk lingvistik som specialitet. Hans artikel visar hur bilden av franskan som ett genom sin "klarhet" och "precision" överlägset språk fortfarande är stak i Frankrike och hur denna bild ligger till grund för den strid som där förs mot "yttre och inre fiender" (fr.a. engelskan respektive minoritetsspråken i Frankrike).