Består den sociala snedrekryteringen? Elevernas val av gymnasieprogram hösten 1998 - Svensson, Allan (Pedagogisk forskning i Sverige, 2013)
Undersökningen visar att det fortfarande existerar starka sam-band mellan elevernas sociala bakgrund och deras val av gymnasieprogram. Barn till högre tjänstemän är starkt överrepresenterade och barn från arbetarhem klart underrepresenterade på de program som ger de bästa förutsättningarna för högsko-lestudier. Särskilt gäller detta för det naturvetenskapliga programmet. Detta är otill-fredsställande ur ett jämlikhetsperspektiv, många kapabla ungdomar från arbetar-hem får inte den utbildning som ger de bredaste förkunskaperna för vidare studier och på sikt de bästa möjligheterna på arbetsmarknaden. Det är också negativt ur ett samhällsperspektiv, med tanke på att det råder och inom en överskådlig framtid kommer att råda brist på arbetskraft med en kvalificerad teknisk-naturvetenskaplig utbildning.