Vilka kommer in på juristutbildningen och hur klarar man studierna? - Nielsen, Bo (Pedagogisk forskning i Sverige, 2011)
I undersökningen ingår drygt 4 000 individer som påbörjat studier i juridik mellan 1993 och 2001. Huvudsyftet är att klarlägga om det finns några skillnader i studieframgång mellan dem som antagits utifrån gymnasiebetyg respektive resultat på högskoleprov. Undersökningen visar att de som antagits i betygsurvalet i allmänhet lyckas bättre med sina juridikstudier än de som antagits i provurvalet. Skillnaderna är inte särskilt stora men mycket konsekventa; studieavbrotten är färre, poängproduktionen högre och examen avläggs oftare inom fem år. Resultaten gäller för såväl kvinnor som män och för studerande från samtliga socialgrupper. Det finns dock ett undantag; bland de förhållandevis få som startar sina studier vid 25 års ålder eller senare (sk vuxenstuderande), tenderar de som antagits i provurvalet att klara sig bättre. Utfallet är intressant inte minst med tanke på att högskoleprovet fram till i början av 1990talet enbart gällde för dem som uppnått 25 år.