Edukation: Ett möjligt studieobjekt? - Lindberg, J. Ola; Olofsson, Anders D (Pedagogisk forskning i Sverige, 2011)
Med den här artikeln vill vi bidra till diskussion om det svenska pedagogikämnet. Vi inleder med att teckna en bild av pedagogiken som vetenskaplig disciplin utifrån vilken vi tycker oss spåra utvecklingen av ett nyvaknat intresse för filosofiska spörsmål. Utifrån denna utveckling presenterar vi en forskningsansats och ett studieobjekt, som vi menar öppnar till en annorlunda förståelse av pedagogisk forskning. Den forskningsansats vi för fram är filosofisk hermeneutik, och studieobjektet är edukation.