Pedagogisk integration och en förändrad praktik - Kärrby, Gunni (Pedagogisk forskning i Sverige, 2011)
Hur sker förändring i skolans praktik? Med utgångspunkt från diskussionen om förändringar i skolans verksamhet sker genom initiativ »uppifrån» eller »nerifrån» diskuteras i artikeln hur pedagogiskt förändringsarbete kan ske genom förändrad organisation där potentiella möjligheter ges för pedagogerna att delta i varandras konkreta verksamheter. Försök med integrering mellan förskoleklass och skola visar att med ökande grad av integrering sker en förändring i arbetssättet mot mer varierade aktiviteter, mer överskridande och problemlösande verksamhet tolkad som mera meningsfull i en rikare social kontext för sex och sjuåringar. Resultaten diskuteras i relation till institutionellt lärande och lärande i den pedagogiska praktiken.