Värdepedagogik - Thornberg, Robert (Pedagogisk forskning i Sverige, 2013)
Den pedagogiska forskningen behöver en adekvat term för att referera till den aspekt av pedagogiska praktiker som innebär att moraliska eller politiska värden och normer medieras och att olika kunskaper och färdigheter som bygger på och är uttryck för moraliska eller politiska värden och normer utvecklas eller tillägnas hos de lärande. I denna artikel problematiseras det svenska begreppet värdegrundsarbete. Begreppet värdepedagogik föreslås som ett mer fördelaktigt begrepp, framförallt ur vetenskaplig synpunkt. I anslutning till detta begrepp diskuteras formell och informell värdepedagogik, samt explicit och implicit värdepedagogik. Avslutningsvis diskuteras även avgränsning och legitimering av begreppet värdepedagogik samt några möjliga distinktioner och avgränsningar inom det värdepedagogiska forskningsområdet.