Om barnperspektivet i barndomslitteraturen - Asplund Carlsson, Maj (Pedagogisk forskning i Sverige, 2013)
Den här artikeln tar upp några aspekter av fiktionslitteraturens användande av ett barnperspektiv. Vad jag framförallt vill visa är den variation i barnperspektiv som man kan finna inom fiktionslitteraturen om barn och barndom, som inte alltid är skriven för barn. Med exempel från 1800talets sentimentala barndomsskildring, till skildringar av det modernt frigjorda barnet, från barndomsskildringen som hämndeakt, till ett försök att beskriva världen som barnet ser den, tas barnperspektivet upp. Den inskrivne barnläsaren liksom den inskrivne barnberättaren uppvisar olika sätt att förhålla sig till barn och barndom. Den nyaste barndomslitteraturen1 både tänjer på och flyttar fram gränserna för det som är den senmoderna barndomens perspektiv.