Ättlingar till Åbjörn Persson i Gudmunderyd i Ölmstad socken (död 1627): En halvfrälse skattebonde, ryttare, rusthållare, nämndeman och riksdagsman - Elm, Olle (Släkthistoriska Studier, 2023)
I en dombok för Visingsborgs grevskap 1596 förekommer frälsekvinnan Elin Månsdotter (Ulfsparre, nämnd 1548–1596) och hennes tre söner. En av dem var Åbjörn Persson († 1627). Här redovisas hans kända ättlingar fram till ungefär 1720. Dessa var i de första generationerna spridda inom ett begränsat område i norra Småland, främst i Ölmstad socken i Vista härad och i Adelövs socken i Norra Vedbo härad. Av hans ättlingar var två söner ryttare och rusthållare, en var dessutom nämndeman och en dotter var gift med en ryttare. Flera i de första generationerna var skattebönder och alltså självägande. Längre fram i leden förekom andra typer av bönder men också soldater och torpare. För den som hittar en anknytning till någon av dessa familjer blir Åbjörn Persson en grindana till släkter som leder sitt ursprung långt tillbaka i vår historia. Förutom Ulfsparre förekommer bland anorna under 1500-talet släkter som Bölja från Västbo och Fargalt.