Temaledare: Folkhälsofrågor i Norden - Krantz, Gunilla; Karlberg, Ingvar (Socialmedicinsk tidskrift, 2002)
Flera samverkande faktorer bidrar till att folkhälsofrågorna i Norden kommit alltmer i fokus för det politiska och professionella intresset. Den obönhörliga förändringen av demografin med en ökande andel äldre ställer nya, accelererande krav på sjukvårdsapparaten. Kraven är i vissa avseenden så omfattande att de endast kommer att kunna klaras av genom en förbättrad allmän hälsa hos de äldsta grupperna i vårt samhälle.