Skolhälsovårdens utveckling i Sverige - Cernerud, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Skolläkare var verksamma i katedralskolor och gymnasier i Sverige sedan 1830 talet och obligatoriskt genom lagstiftning från 1892. Motsvarande för folkskolorna skedde 1958. Den stora ojämlikheten bland folkskolans barn bestod till 1960 talet. En omfattande diskussion pågår om skolhälsovården ska ha en regional huvudman som resten av hälsovården i Sverige ,eller om den ska förbli knuten till de 290 kommunerna plus friskolorna. I framtiden bör skolhälsovården med dess medicinska expertfunktion delta fullt ut i skolans hälsofrämjande och förebyggande arbete.