Riskfaktorer i arbetslivsinriktad rehabilitering: - en litteraturöversikt - Selander, Jan; Marnetoft, Sven-Uno; Bergroth, Alf; Ekholm, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka vilka faktorer som hänger samman med återgång i arbete efter arbetslivsinriktad rehabilitering för individer med problem i rygg, nacke och/eller axlar. För att identifiera relevanta studier gjordes en systematisk sökning i olika databaser. För att inkluderas skulle studien vara publicerad mellan 1980 och 2000. Studien visar att faktorer som hänger samman med återgång i arbete efter arbetslivsinriktad rehabilitering är många och olikartade och föreligger på såväl individ-, som organisations- och samhällsnivå. I många fall är faktorerna relaterade till varandra. I korthet visar resultaten att yngre gifta självsäkra välutbildade män med fast jobb och hög inkomst som är nöjda med livet och varken är deprimerade eller upplever så mycket smärta och som bor i ett område med låg arbetslöshet och har en arbetsgivare som bryr sig om och önskar honom åter också har de största chanserna att komma åter i arbete. Tyvärr återfinns inte dessa personer så ofta bland de långtidssjukskrivna.