Om pedagogikens bidrag till folkhälsoarbetet - Olsson, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Artikeln presenterar pedagogik med inriktning mot hälsa/folkhälsa, huvudämne vid de folkhälsovetenskapliga utbildningsprogrammen vid högskolorna i Gävle och Vänersborg. En alternativ benämning kan vara folkhälsovetenskap med inriktning mot pedagogik. Hälsopedagogik är ett övergripande begrepp för livslånga och livsvida lärande- och kommunikations processer inom hälsofrämjande och förebyggande verksamhet. Pedagogik som vetenskap kan bidra till folkhälsoarbetet genom att erbjuda kunskaper om lärandets sociala, kulturella, historiska, individuella och didaktiska förutsättningar. Med dessa kunskaper som grund kan hälsopedagogen utvecklas till en reflekterande praktiker utrustad med en metodisk verktygsväska anpassad för skiftande situationer.