"European Master’s in Public Health Nutrition": Folkhälsovetenskap, Nutrition och Fysisk Aktivitet i kombination med Europadimension - Sjöström, Michael; Yngve, Agneta; Warm, Daniel; Ekelund, Ulf; Isaksson, Per; Poortvliet, Eric (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Ett mer effektivt hälsobefrämjande och sjukdomsförebyggande folkhälsoarbete kräver fler och bättre utbildade aktörer på det idag prioriterade kost- och fysisk aktivitetsområdet (folkhälsonutrition). Detta inte bara i Sverige utan även i övriga Europa. Initiativ har därför tagits av EU kommissionen med syftet att utreda möjligheterna att etablera ett gemensamt Master’s-program på området för EU:s samtliga medlemsstater samt Norge, Island och Schweiz. Enheten för preventiv näringslära vid Karolinska Institutet och Örebro universitet utsågs att samordna projektarbetet. Metod. Ett ledande akademiskt centrum per land inbjöds att ingå i den arbetsgrupp som såg över förutsättningarna för utbildningen och som förberedde själva programmet. Innehåll och upplägg av ett möjligt sådant program definierades, liksom kriterier för tillträde till utbildningen och kvalitetssäkring. Projektet påbörjades läsåret 1997/98. Resultat. Det visade sig finnas både vilja och kapacitet att utveckla ett gemensamt magisterprogram i folkhälsonutrition. Innehåll och upplägg kunde definieras, de olika kurserna (modulerna) i programmet kunde preciseras och arbetet med kvalitetssäkring kunde påbörjas. Ett antal kurser genomfördes framgångsrikt på prov läsåret 99/00 i tre av länderna. Den första av dessa kurser, EU-basics in Public Health Nutrition, genomfördes i Luxembourg sommaren - 99, tillsammans med EU Summer School in Health Promotion and Public Health. Slutsats. Arbetet mot ett gemensamt komplett europeiskt Master’s-program på kost och aktivitetsområdet i det absoluta flertalet av EU.s medlemsländer både kan och bör fortsätta. Fortsättning. Arbetet kommer nu att inriktas på att säkerställa projektets fortlevnad dels genom etablering av ett konsortium av deltagande universitet, dels genom ett nätverk, European Network in Public Health Nutrition. Kurserna kommer nu att marknadsföras och studenternas möjligheter att röra sig mellan medverkande centra kan komma att underlättas via Erasmus-medel. Kvalitetsarbetet kommer att fortsätta. De nya medlemsländerna i EU kommer att inbjudas att delta. Samordningen med andra magisterprogram inom folkhälsovetenskap kommer att utvecklas och Europadimensionen att fördjupas.