Ungdomars attityder till självmordshandlingar - fokusgruppsintervjuer - Ramberg , lnga-Lill; Wahlgren, Marianne; Wasserman, Danuta (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Ungdomars attityder till självmordshandlingar är en viktig kunskapskälla i utformningen av riktade preventiva program avseende självmord. Fokusgruppintervjuer med ungdomar i åldern 15-17 år har hållits för att testa och utveckla ett frågeformulär som mäter attityder till självmordshandlingar samt för att undersöka om ämnet lämpar sig för enkätstudier. Sex fokusgruppintervjuer med olika gruppsammansättning hölls. Deltagarna fick fylla i en en kät med bl a frågor om attityder till självmordshandlingar och fritt kommentera frågeformuläret eller ta upp ämnen som de ansåg angelägna. En preliminär analys av "rätten att ta sitt eget liv" visar att ungdomarna hade en nyanserad syn på denna komplexa frågeställning. Av intervjuerna framkom att deras attityder präglades av förbehåll när det gäller denna rätt i motsats till resultat från enkätundersökningen. Detta visar att det är angeläget med fördjupade intervjustudier i anslutning till enkätundersökningar när komplexa frågeställningar ska studeras för att undvika att svaren på alltför generella enkätfrågor feltolkas. Erfarenheterna av denna undersökning visar också att känsliga ämnen går att ta upp i fokusgruppintervjuer. Grupper om 6-8 deltagare samt grupper med både poj kar och flickor rekommenderas. Det hämmade inte diskussionen att deltagarna kände varandra. Ur etisk synvinkel är det angeläget att gruppledarna har kompetens inom ämnesområdet och i samtalsmetodik samt att deltagarna även efter intervjun kan få kontakta gruppledarna (eller andra ansvariga) om de behöver någon att tala med.