Ensamkommande barn och ungdomar placerade inom Statens institutionsstyrelse (SiS) - Kaunitz, Catrine; Jakobsson, Jenny (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Målgruppen ensamkommande flyktingbarn som placeras inom SiS har stadigt ökat de senaste åren. Runt hälften av placeringarna utgörs av ungdomar med ursprung i något av de nordafrikanska länderna Marocko och Algeriet. Problembilden är varierad men utagerande beteende, upprepade rymningar från andra placeringsformer, psykisk ohälsa t ex i form av självskadebeteende och/eller suicidförsök samt missbruk är vanligt förekommande. Bristen på ett gemensamt språk är enligt personalen på SiS ett stort hinder i arbetet med gruppen. Svårigheter när det gäller samarbetet med socialtjänsten är ett annat problem. Ungdomar med avvisningsbeslut utgör en särskilt svår grupp i förhållande till SiS uppdrag. Inom SiS pågår för närvarande en rad aktiviteter för att kunna möta behoven hos den växande målgruppen.