Bra mat förebygger utanförskap och kriminalitet - Lidmark, Ann-Marie (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Projektet ”Matrevolutionen. Livsviktigt förändringsarbete bland missbrukare och kriminella”, drevs av föreningen X-cons under närmare två år med start i februari 2011. Syftet var att förbättra medlemmarnas hälsa genom näringsriktiga luncher i kombination med ökad kunskap om kostens betydelse för hälsan. Samtliga deltagare var före detta kriminella. Genomförande: Lunch lagades av två till tre medlemmar till de 25 till 30 personer som dagligen vistades i X-cons lokaler. Alla fick kompetensutveckling i syfte att förbättra de egna matvanorna liksom att laga mer näringsriktiga luncher. Uppföljning skedde via intervjuer, enkäter och näringsanalyser av luncherna. Resultat och slutsatser: Kunskaperna om kostens betydelse för hälsan förbättrades. Ett år efter projektstart upplevde majoriteten bättre självupplevd hälsa, bättre möjlighet att hantera aggressioner och vissa symtom minskade eller försvann.