”Det är den här rädslan att man ska få en stämpel på sig” : Om stigmatisering i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen med fokus på vanliga psykiska sjukdomar - Bertilsson, Monica; Hensing, Gunnel; Wängnerud, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Det är väl känt att vanliga psykiska sjukdomar som till exempel depression och ångest omges av stigmatisering och negativa attityder, både i samhället och på arbetsplatser. Vi vet mindre när det gäller om och hur stigmatisering och negativa attityder påverkar i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Flera litteraturöversikter uppmanar dock både nyckelpersoner och forskare att ta hänsyn till detta när det gäller vanliga psykiska sjukdomar i just sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen eftersom det kan leda till hinder, till exempel vid arbetsanpassning eller återgång i arbete. Baserat i litteratur och forskning, beskriver denna artikel översiktligt området stigmatisering och vanliga psykiska sjukdomar avgränsat till kontexten för sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.