Socialmedicinens utveckling i ett nationellt perspektiv - Alexanderson, Kristina; Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
I utvecklingen av svensk socialmedicin har Per Bjurulf, vars forskning avspeglas i detta temanummer, haft en unik ställning. Tidigt professor i ämnet i Umeå och dess förste professor i Linköping har Per Bjurulf under huvuddelen av tiden för ämnets existens spelat en stor roll för dess utformning. Per Bjurulfs långa, envetna, konstruktiva arbete inom svensk socialmedicin har haft stor betydelse för svensk socialmedicin och inspirerat många medarbetare och kolleger. Detta hyllningsnummer som presenterar vetenskapliga insatser av honom och hans medarbetare på olika fält, belyser därför också i viktiga avseenden socialmedicinens utveckling i ett nationellt perspektiv.