ldédebatt bland sjukvårdens företrädare - Lagerberg, Dagmar (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Artikeln bygger på en studie av den primärvårdsideologiska debatt som förts i Läkartidningen åren 1968- 1990 och i Socialmedicinsk tidskrift 1968-1989. I ett antal avseenden framkommer skiljaktigheter mellan främst primärvårdsföreträdare och sjukhusläkare, dels i attityden till primärvård generellt, dels i synen på vad som bör prioriteras i vården och vad primärvården bör ägna sig åt. Allmänt sett är attityden till primärvård ens idéer mest positiv bland politiker, administratörer och, naturligt nog, primärvårdsföreträdare. Mest kritiska ställer sig sjukhusläkare, som bland annat ifrågasätter primärvårdens möjligheter att avlasta den slutna akutsjukvården. Sjukhusläkarna anser inte heller att ekonomiskt betydelsefulla förbättringar av befolkningens hälsotillstånd kan åstadkommas genom prevention. Artikeln skisserar kort hur olika debattörer ställt sig i ett antal betydelsefulla stridsfrågor