Höftfrakturpatienten - en sjukgymnastisk utmaning! - Jarnlo, Gun-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Patienter med höftfraktur är ett ökande problem i den svenska sjukvården. Allt fler blir äldre och allt fler av de äldre får en höftfraktur. Frakturen kräver akut omhändertagande av den typiska patienten, en 80-årig kvinna. Ett individanpassat rehabiliteringsprogram som löper genom hela vårdkedjan kräver goda kommunikationer mellan olika vårdinstanser, inte minst sedan Ädelreformen trädde i kraft. Fysisk träning, till exempel i form av regelbundna promenader, skulle troligen kunna förebygga eller åtminstone uppskjuta höftfrakturen. Information om förebyggande insatser bör ges till de äldre själva samt till all personal som arbetar med äldre. Sjukgymnasten har en klar roll redan på akutsjukhuset och kan med sin yrkeskunskap följa patienten genom hela vårdkedjan. Hon kan även initiera och leda förebyggande arbete.