Utveckling utifrån egna förutsättningar: - ett angeläget komplement till Stockholmsmodellen - Öhrming, Jan; Bergsten, Lennart (Socialmedicinsk tidskrift, 1994)
Vilka möjligheter och metoder har sjukvården för att utveckla sin "inre organisation" i takt med de förändringar som nu sker i den "yttre organisationen" inom många landsting? Förslaget i artikeln, som utgår från ett 3-årigt försök inom den internmedicinska kliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm, syftar till att presentera en komplementär utvecklingsstrategi för sjukvården där vårdorganisation och arbetssätt även anpassas till de problem och de möjligheter som vårdpersonalen definierar. Förslaget grundas främst på empiriska erfarenheter (1,2) och presenteras av ekonomie doktor Jan Öhrming, Stockholms universitet och chefsöverläkare Lennart Bergsten, S:t Görans sjukhus