Att bygga ett folk: Det Svenska folkhälsoprojektet - Johannisson, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1993)
Spänningen mellan samhällsklass- och individintresse präglar det moderna svenska folkhälsoprojektet. Det inleddes kring sekelskiftet 1900 och institutionaliserades med 30-talets befolkningskommission och inrättandet 1938 av Statens institut för folkhälsan. Strategin byggde på "intensiva och pockande" kampanjer för att åstadkomma beteendeförändringar, generös vetenskapsbaserad information, samarbete med folkrörelserna samt en rad konkreta socialpolitiska reformer.