Primärvårdsidéernas framväxt i perspektiv från 1950- och 60-talen - Rexed, Bror (Socialmedicinsk tidskrift, 1992)
Redan 1948 framlade Axel Höjer ett förslag till ut formning av den öppna läkarvården i riket. Förslaget var alltför kontroversiellt för att antas men kan ses som en utgångspunkt för primärvårdsdebatten i Sverige. Genom en serie utredningar och beslut under de följande decennierna utvecklades primärvårdsidéernas och fördes reformarbetet framåt. Professor Bror Rexed-fr om 1967 generaldirektör i medicinalstyrelsen och sedan under många år i den nya socialstyrelsen - beskriver här primärvårdsidéernas framväxt. Han gör det utifrån tre nyckelfrågor: Skall primärvårdens läkare vara generalist eller specialist? Är primärvårdens huvuduppgift en avgränsad medicinsk vård eller en bred social omsorg? Är primärvårdens viktigaste insats behandling eller förebyggande arbete?