Samverkan mot tobak - ett tobaksprogram för Skaraborgs län - Pellmer, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
Skaraborg har tidigare haft landets lägsta andel rökare, vilket också visat sig i låg förekomst av tobaksorsakade sjukdomar. Nya tobaksvanestudier visar att skaraborgarna numera röker och snusar i stort sett som Sverige i övrigt. Det räcker inte med landstingets tidigare tobakshandlingsprogram med dess inriktning på individuell hälsoupplysning. Inom en landstingsorganisation med decentralisering i 17 primärvårdsområden, vilka överensstämmer med primärkommunerna, är det viktigt med länsövergripande beslut om konkreta samhällsåtgärder mot tobak. Landstingets primärvård skall samordna insatser tillsammans med en rad samarbetspartners: tandvården, skolorna, barnomsorgen, militära regementen, idrottsföreningar, studieorganisationer, kyrkor och frikyrkor, arbetsmarknadens parter, miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och lokaltidningar. Lokala överenskommelser skall göras med handeln. Artikeln utgörs av politikerversionen av länsprogrammet.