Vårt gårdagliga bröd - Essemyr, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
I denna artikel ges en presentation av utvecklingen av kosthållet i Sverige i ett långsiktigt perspektiv, från det förindustriella agrarsamhället till mellankrigstidens industrisamhälle. Här skildras hur jordbruket omvandlades, vilka förändringar som livsmedelsförädlingen genomgick samt hur näringsstandarden förändrades. Forskningsrådsnämnden har under större delen av 1980-talet initierat forskning inom livsmedelssektorn. De historiska undersökningarna har delvis utförts vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet. Mats Essemyr (f 1956), forskare vid institutionen, disputerade 1988 på en avhandling inom detta ämnesområde.