Den farliga sjukskrivningen - Öberg, Tommy (Socialmedicinsk tidskrift, 1989)
I denna artikel framhålls faran med långa sjukskrivningar, vilka gör att människor tappar självförtroende, går in i depression, anpassar sig till en lågaktiv tillvaro och tappar arbetsmotivationen. Från att ha varit ett medicinskt problem, blir sjukskrivningen efter hand ett problem i sig, där sjukskrivning genererar ytterligare sjukskrivning. Vården måste redan från början inriktas på återgång i arbete och friskbeteende måste på alla sätt uppmuntras. Rundgången i vårdsystemet måste ersättas med andra modeller, där ansvaret är klart definierat. I artikeln tas exemplen uteslutande från området rörelseorganens sjukdomar - speciellt ryggsmärtor - men mycket av det sagda torde kunna tillämpas också på andra sjukdomar. Artikeln är en vidarebearbetning av ett föredrag från Riksförsäkringsverkets utbildningsprogram "Rehabiliteringsimpulser".