Habilitering i Saudi Arabien - Olow, Ingemar; Sahlberg, Ingela; Sundsten, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
I Saudi-Arabien har ett centrum byggts upp för handikappade barn baserat på svenskt kunnande. Centrumet består av en boendedel med 60 platser för barn under 12 år samt en medicinsk behandlingsdel och skola. Läkare, terapeuter, sköterskor och lekotekarier var skandinaviska medan lärare, kuratorer och psykologer var saudiska och vårdpersonalen filippinsk. Under det första verksamhetsåret remitterades ca 300 barn till centret. CP-skadorna dominerade och utgjorde 60 % medan psykisk utvecklingsstörning utan rörelsehinder utgjorde 17 %. Barnen var svårt funktionshindrade och hade tidigare haft mycket ringa modern behandling. Det skan dinaviska arbetssättet och habiliteringsmetoderna stötte på en hel del motstånd men blev också på många håll varmt uppskattade och gav goda resultat.