Barnomsorg; realiteter och önskemål - Lagerberg, Dagmar (Socialmedicinsk tidskrift, 1988)
Hur många av undersökningsområdets barn är aktuella inom kommunal barnomsorg? Vilka omsorgsformer söker föräldrarna i första hand? I vilka omsorgsformer finns barnen? Hur stor är kön? Hur ofta och av vilka skäl har barn fått förtur? Vilka omsorgsformer för barn i olika åldrar skulle familjerna välja om de fick önska helt fritt? Ovanstående frågor belyses i artikeln, som grundar sig på ansökningshandlingar till kommunal barnomsorg och enkätsvar från barnfamiljerna själva.