Svensk traditionell medicin i ett historiskt perspektiv - Staugård, Frants (Socialmedicinsk tidskrift, 1987)
Många tecken tyder på ett ökat intresse hos befolkningen för alternativ medicin. Detta skulle kunna förklaras som ett symtom på brister och ofullkomligheter i den moderna medicinens tillämpning i Sverige, framhåller Frants Staugård, Senior Medical Officer Epidemiology Unit, Ministry of Health, Gaborone, Botswana. Artikeln analyserar likheter mellan traditionell medicin i utvecklingsländerna och olika former av folklig medicin, inklusive den alternativa medicinen i Sverige. Möjligen kan erfarenheter av en sådan analys bli till nytta också för utveckling av svensk hälso- och sjukvård, efterhand som vi inser att denna inte är en så fulländad modell för resten av världen som vi ibland har trott.