Höj och sänk pensionsåldern - Klevmarken, N Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Den genomsnittliga förbättringen av de äldres hälsa och deras ökade livslängd möjliggör en höjning av den genomsnittliga pensionsåldern. En intervjuundersökning visar dock att intresset för en sådan höjning är mycket litet. Om detta beror på att pensions- och skattereglerna gör det ekonomiskt ofördelaktigt att uppskjuta pensionering, skulle man i ett system med differentierad pensionsålder kunna stimulera de som önskar fortsätta förvärvsarbeta att ta ut pensionen senare än vad som nu är normalt.