Upprepade korta sjukfall och ledighet för vård av barn - Mikaelsson, Bo; Leijon, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Vid Socialmedicinska Institutionen i Linköping bedrives sedan några år tillbaka studier kring problematiken upprepade korta sjukfall. En försäkringsmedicinsk frågeställning har varit att belysa sambandet mellan upprepad korttidssjukfrånvaro och frånvaro för tillfällig vård av barn (tillfällig föräldrapenning, TFP). Denna artikel illustrerar ett försök att belysa problemet. Barntätheten i den studerade gruppen har dock befunnits vara så liten, att säkra slutsatser inte kan dras. En helt annan projektdesign fordras för att man skall få säkra belägg för hur sambandet mellan upprepad korttidssjukfrånvaro och frånvaro för vård av barn gestaltar sig.