Omsorg, omvårdnad och psykologi - Kebbon, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Under det senaste decenniet har en rad forskningsprojekt med inriktning mot omsorgerna om psykiskt utvecklingsstörda bedrivits vid forskningskliniken, Ulleråkers sjukhus. Det finns många beröringspunkter mellan denna forskning och omvårdnadsforskningen, både vad det gäller dess innehåll och de organisatoriska frågorna. Dessutom är mycket av omsorgsforskningen omvårdnadsforskning. Också metodologiskt finns det viktiga likheter. Lars Kebbon redovisar här ett projekt där man använt sig av en måluppfyllelsemodell med tre delfunktioner: målanalys, systembeskrivning och utvärdering. Ett nyckelbegrepp i arbetet har varit kritiska faktorer. Ett huvudintresse har varit att studera normaliseringens effekter och omsorgstagarnas livskvalitet i vid mening. Lars Kebbon, som leder denna forskning, är docent i psykologi och verksam inom den psykologiska enheten, Forskningskliniken, Uller åkers sjukhus, Uppsala.