Reumatikervård — en angelägenhet för primärvården - Recht, Leopold (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
I Skurups kommun bedrivs reumatikervård som skiljer sig på flera sätt från det traditionella om händertagandet i primärvården. Man arbetar i team i samarbete med specialist och socialvård och bedriver uppsökande verksamhet och gör hembesök. Avsikten med denna studie är att undersöka om verksamheten i Skurup har haft någon central effekt. Kan primärvården avlasta länssjukvård och regionssjukvård genom en bättre planering? För att göra denna bedömning har man jämfört vårdkonsumtionen på länsnivå och regionsnivå för patienter med kronisk artrit från Skurups och Sjöbo kommuner under året 1979. Man jämför alltså patienter med reumatoid artrit som behandlas enligt Skurupsmodellen med en annan grupp patienter, där man bedriver traditionell reumatikervård inom primärvården.