Barnmisshandel i samhällets regi - Blomstrand, Svante (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Den fjärde internationella barnmisshandelskonferensen i Paris, september 1982 tecknade en dyster bild av barnens situation i världen. De svälter, lämnas utan utbildning, utnyttjas i arbete och på annat sätt av föräldrar och av myndigheter som skulle haft deras bästa för ögonen. Det kan då vara trösterikt att konstatera att samma problem som nu i synnerhet möter i u-länderna fanns i Europa för några generationer sedan. De löstes bl a genom insatser av frivilliga organisationer, vars arbete måste ha tett sig lika hopplöst som det dagliga arbetet i Bangkoks slum idag. Men deras metoder var framgångsrika och bör kunna lyckas en gång till.