Om Svensk Socialmedicinsk Förening - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Detta blandnummer av SMT har till viss del baserats på bidrag till Svensk Socialmedicinsk Förenings vårmöte i Linköping 10-11 mars detta år. Detta ger osökt anledning att påminna om existensen av ifrågavarande sammanslutning, som periodvis skymtat med egen spalt i denna tidskrift men som i sin helhet knappast presenterats sedan den startade för cirka 15 år sedan. Föreningen omfattar socialmedicinskt intresserade människor från olika yrkesgrupper, mestadels läkare men också socionomer, sociologer, sjuksköterskor, administratörer etc. Den har flera funktioner. För läkarna utgör den en sektion inom Svenska Läkaresällskapet och en specialistutbildning inom Sveriges Läkarförbund. För övriga yrkesgrupper kan den i någon mån vara en intresseorganisation, i den mån de har arbetsuppgifter vid de socialmedicinska institutionerna, men i övrigt väsentligen en förening för utbyte av vetenskapliga, pedagogiska och andra erfarenheter.