En planerares kommentarer till prioriteringsproblematiken - Wennström, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Gunnar Wennström är avdelningschef i socialstyrelsen. Som hälso- och sjukvårdsplanerare kommenterar han här Ragnar Berfenstams och Thomas Thorburns artikel och deras prioriteringsmodell. Han ifrågasätter om det skall finnas en hälsoekonomernas egen expertnivå. Ett hälsoekonomiskt synsätt bör prägla prioriteringsövervägandena på i princip alla beslutsnivåer. Planerarrollen måste också komma in i beslutsmodellen. Hälsoekonomerna måste med utgångspunkt från sitt synsätt och sina metoder engagera sig i både mikroproblem och makroproblem. Hur skall hälsoekonomin bidra till att begränsa den totala kostnadsnivån i hälso- och sjukvården? På vilket sätt kan hälsoekonomerna hjälpa sjukvårdshuvudmännen att hålla sig inom de ekonomiska ramar som man träffar frivilliga överenskommelser om med statsmakterna? Det föreslagna livskvalitetsindexet kanske inte kan ge siffror som är direkt praktiskt tilllämpbara men det är väsentligt att ställa sådana mjukdatabetonade uppgifter mot andra siffror om nyttoeffekter och kostnader som underlag för politikernas beslut.