Innovation som särart och mervärde i idéburen välfärd - Lindberg, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Innovation är ett förväntat mervärde i idéburen välfärd, i betydelsen av ny-tänkande sätt att möta behov och utmaningar i det svenska välfärdssyste-met. I denna artikel presenteras en studie av dokument från offentliga och idéburna aktörer för att bringa klarhet i sådana förväntningar. Där framhålls idéburna förlagor till nutida välfärdstjänster som hemtjänst och barnavårds-centraler, samt förväntningar om fortsatta idéburna initiativ för att möta be-hov som förbisetts av offentliga och kommersiella aktörer. Det föreslås bland annat reserverat deltagande i upphandlingar och valfrihetssystem, vilket kan underlätta för idéburna aktörer att fungera både som innovatör/föregångare och som komplement/ersättning till offentlig välfärdsverksamhet. Däremot är det mer osäkert om det skapar tillräckligt goda förutsättningar för att tillva-rata de sociala mål och medel som ligger till grund för innovation som särart och mervärde i idéburen välfärd.