”Det var någon som stack mig pappa”: Barn som deltagare i enskilda föräldrasamtal vid BVC - Årman, Henning; Rindstedt , Camilla (Socialmedicinsk tidskrift, 2024)
Enskilda föräldrasamtal med pappan eller den icke-födande föräldern är en ny rutin på barnavårdscentraler i Sverige. I forskningsprojektet Pappa med barn studeras dessa samtal och i denna artikel riktar vi fokus på barnets roll under samtalen. Med samtalsanalytiska verktyg analyseras videoinspelade sköterske-barn-pappa interaktioner med syfte att visa på hur det pre-verbala barnet har en aktiv roll som deltagare det institutionella samtalet. Detta antingen då de själva initierar samspel med de vuxna eller genom att de vuxna talar till varandra ”genom barnet”. Rutiner för barns närvaro vid de enskilda föräldrasamtalen skiljer sig åt mellan mottagningar. Genom att belysa ett antal återkommande interaktionella fenomen kan studien fungera som underlag för en diskussion om hur barnets närvaro påverkar det enskilda föräldrasamtalet till form och innehåll.