Behandling ger resultat: Utvärdering av fyra barnpsykiatriska öppenvårdsmottagningar - Botella, Charlotte; Nyberg, Gunnel; Thunman, Maj (Socialmedicinsk tidskrift, 2001)
Vid fyra barnpsykiatriska öppenvårdsmottagningar skattade föräldrarna till 177 barn och ungdomar deras beteende samt klimatet i familjen dels före behandling dels ca ett år efter påbörjad kontakt. Skattningsformulären kompletterades med intervjuer med föräldrarna vid uppföljningen. Resultatet visar en signifikant minskning av symtom samt en signifikant förändring av familjeklimatet i positiv riktning. De flesta föräldrar uppger att de fått hjälp med barnets svårigheter och ett positivt bemötande. Barnen i de familjer som själva vänt sig till BUP visade en större symtomminskning och en större förändring i familjeklimat än de som remitterats från annan vård. Resultatet indikerar vikten av ett utökat samarbete med remittören bland annat för att motivera familjerna för behandling. Avslutningsvis diskuteras möjligheterna till kontinuerlig utvärdering av behandingen