Hej min gamla lärobok! - Schröder, Mimmi (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Recension av Fjärde upplagan av Socialt arbete - en grundbok (2024). Redaktörer: Anna Meeuwisse, Hans Swärd, Sune Sunesson och Marcus Knutagård. Recensent: Mimmi Schröder, socionom med en master i socialt arbete. Jag, som många andra, kom i kontakt med denna antologi under socionomprogrammets första av totalt sju terminer. Läroboken har ”vaggat in” tusentals färska socionomstudenter i ämnet socialt arbete, alltsedan den första utgåvan kom för över 20 år sedan (2000). Boken omfattar nära 400 sidor, 17 kapitel och 18 olika författare. Det minst sagt mustiga innehållet är strukturerat i fyra större delar: 1. Socialt arbete - uppkomst, utveckling och strukturella förutsättningar, 2. Socialt arbete som praktik och yrkesfält, 3. Relationer i socialt arbete och 4. Utmaningar inför framtiden och avslutning. Denna recension är på inget sätt heltäckande och gör bara några nedslag i nämnda fyra delar, alltså inte i vardera sjutton kapitel.