Att utbilda folkhälsovetare - Pellmer, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2000)
Mälardalens Högskola i Västerås har med start hösten 1998 ett treårigt program till kandidatexamen i folkhälsovetenskap i kombination med miljövetenskap och hälsoekonomi. Utbildningen i folkhälsovetenskap utgår från ett tvärvetenskapligt synsätt och handlar om bl a samhällsstrukturens, miljöns och levnadsvanornas betydelse för befolkningens hälsa. Utbildningen utgår också från en definierad värdegrund, nämligen Rio-deklarationen om ett hållbart samhälle och Agenda 21 liksom WHO:s 21 hälsopolitiska mål för Europa. En väsentlig del av utbildning till folkhälsovetare är att utbildningen sker i ett nära samarbete mellan högskolan och det omgivande samhället