Vård på Centralen: professionella i ideellt arbete - framväxt av en ny typ av organisation i civilsamhället vid flyktingkrisen 2015 - Wallin, Viktoria Björnsdotter (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
En ny typ av organisering i det svenska civilsamhället skapades vid flyktingkrisen hösten 2015 då hundratals vårdutbildade volontärer organiserade via sociala medier mötte flyktingars vårdbehov på Centralen i Stockholm. Professionella, i detta fall vårdpersonal, är vanligen verksamma utifrån en solidaritetslogik med grund i medborgerliga rättigheter, vid flyktingkrisen användes de professionella resurserna utifrån en solidaritetslogik grundad på mänskliga rättigheter. I denna fallstudie analyseras Vård på Centralen, med fokus på hur verksamheten organiserades vid sin tillblivelse och hur organiseras den idag när läget stabiliserats.