Det ”transkulturella sjukvårdsmötet” – erfarenheter bland somaliska flyktingar och läkare i Sverige - Svenberg, Kristian (Socialmedicinsk tidskrift, 2012)
Artikeln är en resumé av ett avhandlingsprojekt. Denna baseras på intervjuer bland somaliska flyktingar i Sverige samt erfarenheter bland svenska läkare av mötet med patienter från Somalia. Somalierna beskriver en känsla av att vara avfärdade i sjukvården. Detta utesluter inte att en del har positiva erfarenheter av svensk sjukvård. Men att inte bli trodd understryker en känsla av ”att inte höra till” och förstärker uppfattningen av att majoritetssamhället inte bryr sig. Bland läkarna framkommer svårigheter att förstå de somaliska patienterna i mötet. Det finns en känsla av avstånd i mötet, som har delvis språkliga orsaker. En fungerande dialog, nyfikenhet och ett intresse för patienten som person är grundläggande för förståelse.