Att värdera profylaxens resultat - Bratthall , Douglas (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Kariessjukdomens utbredning har minskat betydligt under de senaste decennierna i flertalet industrialiserade länder. För att de goda resultaten skall kunna försvaras är det viktigt förstå vilka faktorer och profylaxprogram som bidragit till kariesminskningen. Artikeln beskriver ett projekt 'SPPP' - Socialstyrelsens och Patentmedelsfondens Profylax Projekt - vars uppgift är att värdera kariesminskningen i ett brett perspektiv. 15 SPPP -rapporter kommer inom kort att publiceras i den internationella litteraturen och några exempel på resultat redovisas. En ny förenklad modell att förklara interaktionen mellan olika kariesrelaterade faktorer - Cariogram - har tagits fram inom ramen för arbetet. Information om den globala tandhälsan lägges nu successivt ut på Internet i samarbete med WHO i ett Oral Health Country Profile Program,CPP