Arbetsmarknadspolitiska åtgärder och hälsa: En studie av effekter av arbetslivsutveckling och beredskapsarbete för deltagarnas psykiska och psykosomatiska hälsa - Grossi, Giorgio; Lundberg, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Till skillnad mot flertalet andra länder strävar man i Sverige efter att aktivera de arbetslösa med hjälp av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Tanken bakom detta är att det är hälsosammare för den enskilde att vara sysselsatt än att vara öppet arbetslös längre än 4-6 månader. Studier som belyser hälsoeffekter av arbetsmarknadspolitiska åtgärder saknas emellertid. Följande artikel redovisar en pilotstudie för en tentativ utvärdering av effekterna av åtgärderna ALU och beredskapsarbete för två grupper av långtidsarbetssökande. Studien har stötts av Rådet för Arbetslivsforskning.